Tävlingsgrenar

Showmanship at halter

Efter ett givet mönster visas hästen upp i grimma från marken. Här bedöms uppvisaren som skall vara säker, lugn, välklädd samt på ett korrekt sätt kunna uppvisa en välskött häst.

Western Horsemanship

Ryttaren börjar med att rida ett enskilt mönster där domaren bedömer den lodrätta sitsen, mjukheten, ridskickligheten, ryttarens hjälper samt förmågan att kontrollera och visa upp hästen. Därefter rider alla ekipage gemensamt på fyrkantsspåret i de gångarter som domaren anger.

Pleasure

I denna klassen rider alla ekipage samtidigt inne på fyrkantsspåret. Ryttaren visar under nedsittning på dommarens kommando sin häst i skritt, jogg, galopp samt ryggning och halt i båda varven. Hästen ska se lättriden ut, ha mjuka övergångar och runda hörnpasseringar. Det ska vara ett nöje (pleasure) att rida hästen.

Trail

En hinderbana som består av ett antal obligatoriska hinder, bland annat passera genom en grind, rida över bommar samt ryggning. Utöver dessa finns det andra vanligen förekommande hinder så som rida över en bro, plocka upp och transportera en jacka, vända i en fyrkant samt sidepassa över en bom. Här visas hästens tre gångarter upp. Det är ett prov på hästens lydnad, smidighet, förmågan att välja en egen väg genom banan när ett hinder tillåter det och samspelet mellan ryttare och häst.

Western riding

Man rider i skritt, trav och galopp efter ett föreskrivet mönster som finns i regelboken. Det ingår vissa moment så som gallopera över bom, ryggning och halt samt serpentiner och volter med upp till åtta galoppombyten. Hästen ska vara lydig, smidig, känslig och med hjälp av ryttaren kunna göra rena och fria galoppombyten i rätt form samt visa sin intelligens och sitt bästa uppförande.

Reining

Är en fartfylld gren som rids efter ett föreskrivet mönster ur regelboken. I mönstret som rids i galopp ingår stora snabba och små långsamma cirklar, sliding stop (glidande stop), spin (en bakdelsvändning i galopp), galloppombyten samt rollback (en snabb 180-graders vändning). Här krävs det att ryttaren har en väluppfostrad samt lydig häst som under kontrollerade former är snabb, smidig och välbalanserad.

Versatile horse

Denna gren består av olika delar ur Pleasure, Reining, Trail, och Western ridning. Det kan förekomma bland annat galoppombyten, spin, passera genom en grind, serpentiner, ryggning, skritt, kort och ökad trav, galopp, sliding stop samt sidepass. Här krävs det väldigt mycket av både ryttare och häst. Grenen är till för att visa hästens mångsidighet (versatility).

Barrel race

Detta är en tidsgren som går ut på att ryttaren ska rida ett klöverformat mönster som består utav tre tunnor. Tiden startas och stannas när hästens nos passerar startlinjen. Flygande start är tillåtet. Ekipaget rider två heat där de sammanlagda tiderna avgör vinnaren. För att få en bra tid krävs det att hästen är både smidig och lydig. Ett litet plus är dock om hästen är pigg…

Pole Bending

Grenen innefattar ett mönster av sex stolpar. Ryttaren ska först upp till stolpen längs bort, runda denna och hem igen, där efter vänder ryttaren för att rida slalom upp och runda stolpen längst bort och återvänder genom att rida slalom hem igen. Man rider i två heat där den sammanlagda tiden avgör vinnaren. Flygande start är tillåtet. Hästen bör vara lydig, snabb och smidig.

Dummy Stopping

Ryttaren gör sig beredd i ett startbås. När tiden sätts igång gäller det för ryttaren att komma ikapp kalven, kasta lassot och lyckas fånga den runt halsen, göra en dally (snurra lassot ett eller flera varv runt sadelhornet), stanna sin häst och få den att backa för att lassot ska bli sträckt. När detta inträffar stannas tiden. Levande kalvar får ej användas i Sverige, här används istället en plast eller trä kalv som dras efter en fyrhjulig motorcykel.

Roping

Den här grenen är nästan samma som dummy stopping, skillnaden är att när ryttare har fångat kalven med sitt lasso ska denne hoppa av sin häst från valfri sida så fort som möjligt och springa fram för att nudda kalven medans ryttarens häst backar upp för att hålla lassot sträckt. När ryttaren lägger sin hand på kalven stannas tiden. För att ekipaget ska bli godkända krävs det att hästen håller lassot sträck tills det att ryttaren har kommit upp i sadeln igen.

Working cowhorse

Ekipaget börjar med att genomföra ett reiningmönster. Därefter ska ryttare och häst valla en kalv efter ett speciellt mönster. Ryttaren får inte använda tyglar eller skänklar, om detta görs får ekipaget minuspoäng. Det gäller att man har en vältränad och lydig häst som kan läsa av boskap eftersom hästen ska jobba självständigt.

Cutting

Tiden startas när ryttaren passerar startlinjen, grenen går ut på att ryttare och häst ska sortera ut en kalv från hjorden, när de har urskilt kalven ska hästen ges långa tyglar för att kunna arbeta självständigt med att inte låta kalven ta sig tillbaka eller springa iväg under en viss tid. Till sin hjälp har man upp till fyra medhjälpande ekipage inne på banan. Här gäller det att ha en lydig häst som är bra på att läsa av boskap.

Heard work

Den här grenen är i princip samma som cutting, det som skiljer sig är att ryttaren måste rida med ett vanligt tvådelat tränsbett och hålla tyglarna i båda händerna. Ryttaren får till viss del ge sin häst hjälper genom att använda sina tyglar och skänklar.

Team penning

Här tävlar man i ett lag som består av tre ekipage. Det finns 30 st kalvar i ena änden av banan, de är märkta med ett nummer från 0-9 på ryggen. Det gör att det finns tre kalvar med samma siffra. Tiden startas när någon av ryttarna passerar startlinjen, samtidigt som tiden startar ropar domaren upp ett nummer för att laget ska veta vilka tre kalvar de ska hitta. Det gäller för laget att hämta in ”sina” tre kalvar och föra dem till fållan (en fyrkantig box). Tiden stannas när någon av de tre ryttarna räcker upp en hand, dock längst efter 90 sekunder. För att få godkänt måste det finnas minst en kalv i fållan och de tre ekipagen måste vara samlade vid öppningen. Det får heller inte finnas någon kalv med fel nummer på andra sidan startlinjen. Om det springer över fem eller flera kalvar blir laget direkt diskvalificerat.